Overschatte en onderschatte boeken in 2007?

De eindejaarslijstjes tuimelen dezer dagen in lawinevorm over ons heen, maar het blijft een onweerstaanbaar grasduingenoegen waar slechts een nurkse ijspegel kan aan weerstaan. Het maandblad Prospect vroeg aan 50 medewerkers om na te gaan welke culturele evenementen, boeken, films, tv-uitzendingen, opera's, concerten respectievelijk overschat én onderschat zijn. Boeken die door de Prospect-redactie als schromelijk overschat worden gecatalogeerd zijn: Ian McEwan On Chesil Beach (vaak genoemd), Harry Potter and the Deathly Hollows, V.S. Naipauls A Writer's People, Khaled Hosseini (A Thousand Splendid Suns) en Miranda July's No One Belongs Here More Than You: ("overwrought and monotonous, as if the author was taking you by the shoulders and screaming, “Love me! I’m wildly eccentric"). Grappig: Exit Ghost van Philip Roth wordt door de ene Prospectmedewerker ferm overschat en door de andere flink onderschat genoemd. In de poule 'onderschat' komen onder meer Sandor Marai, Adam Thirlwell, Dave Eggers en een biografie van Kingsley Amis terecht. In de categorie overschat krijgt ook nog de verfilming van Atonement barslechte punten, net als de film Control van Anton Corbijn en Bruce Springsteens nieuwe album van een man die steeds hetzelfde riedeltje brengt.
En ook Michael Palins New Europe krijgt een behoorlijke veeg uit de pan: "Michael Palin’s New Europe reduced country after country to his special brand of Mr Nice Guy pap-spoon feeding: televisual Reader‘s Digest replete with cultural pretentiousness and bogus spontaneity."
Intussen verkoos ook het Franse weekblad Le Point zijn twintig beste boeken van het jaar en jawel, Patrick Modiano met zijn inderdaad weer briljante Dans le café de la jeunesse perdue prijkt op nummer één, voor Daniel Mendelsohn met Verloren (in het Frans Les disparus).
Bij The Guardian ontstond dan weer commotie toen de krant online een lijst in podcastvorm van 41 minuten aanbood, niet tot genoegen van de lezers, zo blijkt uit de bijna woeste commentaren. NRC-Handelsblad had vorige week al zijn best off (met telkens drie boeken per recensent), De Morgen bracht zopas 'de boeken die u moet gelezen hebben' (waarbij Paul Scheffers Het land van aankomst bij meerdere boekenrecensenten hoge ogen gooide) en Vrij Nederland laat in zijn kerstspecial dan weer een aantal schrijvers hun beste boek van 2007 kiezen. Zie ook nog de 35 beste boeken van het jaar volgens Die Welt, de fictie en non-fictielijst van Entertainment Weekly en auteurs die hun beste boek van 2007 selecteren in The Independent. Wie onverzadigbaar is inzake lijstjes, moet deze feed in de gaten houden, waar ze allemaal gerubriceerd worden: http://www.fimoculous.com/year-review-2007.cfm. [foto: Patrick Modiano schreef het beste boek van het jaar, volgens Le Point]
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-12-2007
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening