Amerikaanse auteur verzon liefdesgeschiedenis in Duits concentratiekamp

In de Verenigde Staten is flinke ophef ontstaan over een boek van de 79-jarige auteur Herman Rosenblat, waarin hij verhaalt over zijn amoureuze belevenissen in een Duits concentratiekamp, zo meldt Yahoo News. Angel at the Fence, the true story of a love that survived, blijkt nu gedeeltelijk verzonnen en wordt door de uitgever Berkley Books teruggetrokken. Het boek zou normaal in februari verschijnen en was in de talkshow van Oprah Winfrey al vooraf geprezen als een krachtig en ontroerend liefdesverhaal. Rosenblat, die wel degelijk in een Duits concentratiekamp verbleef, heeft intussen toegegeven dat hij zijn herinneringen fors heeft aangedikt, nadat onderzoekers, familieleden en vrienden op talloze contradicties stuitten. Rosenblat verklaarde dat hij met zijn boek enkel maar "geluk en hoop wilde verspreiden onder de mensen. Mijn motivatie was om goed te doen." Rosenblat voegt zich met deze hoax toe aan een lange lijst van auteurs die de Holocaustgebeurtenissen naar hun hand zetten, waaronder Benjamin Wilkomirski en recent de Belgische Micha Defonseca, van wie aan het licht kwam dat ze haar Holocaustautobiografie Misha. Survivre avec les loups en haar overleven bij een roedel wolven goeddeels had gefingeerd (zie ons DPM-bericht hier en daar destijds).
In Angel at the Fence vertelt Rosenblat, over zijn leven in Schlieben, een subkamp van Buchenwald en over zijn ontmoeting met zijn toekomstige vrouw Roma Radzicky. Rosenblat beweerde dat hij aan de praat raakte met Radzicky, een joods meisje uit een christelijke familie, dat vlakbij het kamp woonde. Dat gebeurde via de prikkeldraad waarlangs zij Rosenblat regelmatig voorzag van appels en brood. Maandenlang konden zij zo met elkaar contact houden, tot op het moment dat Rosenblat werd overgebracht naar een ander kamp. Ze verloren elk contact tot ze elkaar - tijdens een blind date in de jaren vijftig - opnieuw ontmoetten in New York, waarna hun liefdesaffaire oplaaide. Vervolgens huwden ze en eerder dit jaar en vierden ze zelfs hun 50ste huwelijksverjaardag. Maar onderzoekers wezen erop dat de structuur van het kamp en de veiligheidsmaatregelen van de SS een dergelijke ontmoeting compleet onmogelijk maakten. Bovendien bestaat er geen enkel getuigenis van andere kampbewoners over de feiten. Ook familieleden van Rosenblat hadden in de loop van de jaren ernstige vragen gesteld bij de waarheidsgetrouwheid van het verhaal.
In de loop van de jaren mocht Rosenblat, een voormalige tv-hersteller, zijn verhaal niettemin twee keer komen doen in de talkshow van Oprah Winfrey, die het liefdesverhaal omschreef als "the single greatest love story ... we've ever told on the air." Rosenblat had de liefdesaffaire tien jaar geleden al aangewend in een novelle die hij voor een krantenverhalenwedstrijd ter gelegenheid van Valentijnsdag had ingestuurd. Het verhaal vormde ook de inspiratie voor een kinderboek (Angel Girl van Laurie Friedman) en begin 2009 zouden ook de opnames startten van de verfilming. De nieuwe holocausthoax doet weer vragen rijzen over de manier waarop uitgevers aan fact checking doen bij dergelijke delicate onderwerpen (zie bijvoorbeeld ook de affaire rond Margareth Jones en Love and Consequences).
Berkley Books eist in ieder geval het voorschot terug dat Rosenblat ontving. Niet duidelijk is of ook de filmopnames zullen stopgezet worden, al zou Rosenblat de opbrengsten nu willen afstaan aan Holocaustoverlevers. Overigens is het niet voor het eerst dat Oprah Winfrey in de val van schrijversverzinsels trapt: ook James Frey's relaas over zijn drugsverslaving A Million Little Pieces - door Winfrey zwaar bejubeld - bleek achteraf regelrechte fictie. Zie ook The Guardian en BBC News.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-12-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening