Zelfmoordbrieven van Ryunosuke Akutagawa teruggevonden in Tokio

In Tokio zijn de verloren gewaande zelfmoordbrieven van de Japanse prozaïst Ryunosuke Akutagawa (1892-1927) opgedoken, zo meldt Manichi Daily News. De slechts 35 jaar geworden Akutagawa was als meester van het donkere kortverhaal een wegbereider van de moderne Japanse literatuur en is bekend van de verhalenbundel Rashomon, dat in 1950 door de toen in het Westen nog onbekende filmlegende Akira Kurosawa is verfilmd. Tegen een middeleeuwse setting stelt Akutagawa eigentijdse personages die worstelen met morele problemen. De in Japan ook nu nog veelgelezen Akutagawa vertaalde boeken van Anatole France en W.B. Yeats en was beïnvloed door het werk van Baudelaire en Oscar Wilde. De brieven doken op in het huis van zijn kleindochter en zijn aan het literair museum in Japan geschonken. Akutagawa wilde dat de brieven na zijn dood zouden worden verbrand, wat dus niet is gebeurd. In de brieven geeft hij zijn kinderen onder meer de raad mee dat "het leven een lange strijd is die naar de dood leidt". Naar de schrijver is een van de belangrijkste Japanse literaire prijzen genoemd. Deze Akutagawaprijs wil jonge en veelbelovende auteurs stimuleren. Onder meer Kobo Abe, Shusaku Endo, Kenzoburo Oe en Ryu Murakami ontvingen de onderscheiding in het begin van hun carrière.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-07-2008
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening