Heleboel kinderziekten bij 'Europese' Kindle

Amazons e-reader Kindle, die op 19 oktober de oversteek naar Europa maakt, kampt met een heleboel kinderziekten bij gebruik buiten de Verenigde Staten, zo melden Boekblad en Webwereld.nl. Zo blijkt dat het downloaden van digitale content een stuk duurder is. Met de Kindle browsen - wat in de Verenigde Staten feilloos lukt - is hier onmogelijk.
Amazon kwam onlangs op de proppen met "de eerste e-reader met mondiale draadloze connectiviteit." Maar die heeft zijn prijs. Zo komt aan het licht dat bestsellers en nieuwe releases buiten de VS niet 9,99 dollar maar 14,99 dollar kosten. "Internationale klanten betalen meer voor e-books dan Amerikaanse klanten vanwege de hogere netwerkkosten buiten de VS", aldus een Amazon-woordvoerder aan The Guardian. "Daarnaast zijn in de EU de btw-kosten voor e-books hoger dan papieren boeken."
Bijkomend probleem is dat de webbrowser enkel binnen de VS actief is. De mogelijkheid om je te abonneren op blogs is buiten het Amerikaanse grondgebied eveneens uitgeschakeld. Webwereld meldt ook dat het aanbod aan e-books mee bepaald wordt door territoriale auteursrechten. "Een e-book dat in de VS verschijnt, is dus niet per se beschikbaar in Nederland." Grootste euvel, signaleert Webwereld, is dat een Nederlandse Kindle-eigenaar nauwelijks aanbod heeft aan Nederlandse e-books, doordat het formaat het niet kan lezen. "Nederlandse uitgevers kiezen massaal voor het ePub-formaat met Adobe-drm, en de drm-systemen van Amazon en Adobe zijn incompatibel."
Ten slotte is ook de levering geen voltreffer. Voor elke verstuurde Kindle rekent Amazon ruim 50 dollar verzendkosten. Tot overmaat van ramp ontvang je dan een Amerikaanse adapter, die niet werkt in Nederland. Wiebe de Jager, de directeur van Academische Uitgeverij Eburon en co-oprichter van Ereaders.nl, vermoedt dat Amazon zijn e-reader te snel op de Europese markt heeft gedropt, om de concurrentie te snel af te zijn. "Fabrikanten als Sony doen het erg goed op de Europese markt. (...) Maar het lijkt er op alsof Amazon het apparaat iets te haastig in de markt heeft gezet voor de Kerst." De Jager suggereert dat wie een e-reader met internationale draadloze dekking zoekt beter kan wachten op de introductie van de nieuwe BeBook.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening