Charles Ducal schrijft gedichtendagessay 2010

De Vlaamse dichter Charles Ducal (°1952) gaat in opdracht van het Vlaams Fonds voor de Letteren het gedichtendagessay 2010 schrijven. Het gedichtendagessay is een publicatiereeks waarin een dichter een persoonlijk pleidooi voor de poëzie houdt en is de beschouwende tegenhanger van de gedichtendagbundel. Ducal is de derde dichter die aan de beurt komt. Eerdere edities werden geschreven door Paul Bogaert (2008) en Luuk Gruwez (2009).
Ducal publiceerde talrijke bundels, waaronder de met de Herman de Coninckprijs bekroonde In inkt gewassen (2006) en het dit voorjaar verschenen Toegedekt met een liedje (2009).
Ducal houdt met zijn gedichtendagessay “een pleidooi om poëzie te benaderen als wat ze in wezen is, een specifiek en creatief spel met de taal, en niet als een makkelijke gevoels- of stemmingsautomaat. Dat impliceert inwijding, moeite en precisie. Lezen wat er staat. Dan en alleen dan kan men ook, naar Martinus Nijhoffs regel, lezen wat er niet staat.” Ducal zal afronden met enkele kritische bedenkingen over poëzie en onderwijs.
Het gedichtendagessay 2010 verschijnt op 31 januari 2010 op 7500 exemplaren en wordt verkocht aan 2,5 euro. De uitgave wordt in Vlaanderen uitgebracht door het Poëziecentrum en in Nederland door uitgeverij Atlas. (foto Ducal: Patrick De Spiegelaere)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-10-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening