Servische schrijver Milorad Pavic (80) overleden

De Servische schrijver en literatuurhistoricus Milorad Pavic is op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval, zo heeft het persagentschap Tanjug gemeld.
Zijn bekendste werk is ongetwijfeld de lexiconroman Het Chazaars Woordenboek (1984). Het boek, dat in een vrouwelijke en een mannelijke versie bestaat, kreeg in een rist landen vertalingen, ook in het Nederlands en ontving veel waardering. Het verschil tussen de ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ editie is slechts een alinea op blz. 252 van het boek.
Het Chazaars Woordenboek bevat het verhaal over de wereld van een groots maar verloren gegaan volk, de Chazaren, die van de VIIe tot de Xde eeuw in het gebied tussen de Kaspische en de Zwarte Zee gevestigd zijn. Ze verdwijnen, samen met hun rijk, nadat ze van hun oorspronkelijk geloof zijn overgegaan tot een van de drie bekende religies - de christelijke, de islamitische en de joodse. Met zijn batterij aan wonderlijke verhalen, is het avonturenroman, liefdesroman en hiistorisch document en compendium ineen.
Later schreef Pavic ook romans die speelden met de vorm van het kruiswoordraadsel en met de tarot. In 2008 verschenen zijn verzamelde verhalen. Zijn oeuvre is vergeleken met dat van Jorge Luis Borges, Umberto Eco en Julio Cortazar.
Pavic stond bekend als een specialist van de Servische literatuur van de 17de tot de 19de eeuw. Pavic was ook vertaler van de Russische literatuur. De Servische eerste minister Mirko Cvetkovic heeft in een rouwbetuiging gesproken van "een immens verlies voor Servië en de Servische literatuur. Pavic is een van onze meest gelezen en bekende auteurs in Servië en in het buitenland." Ziehier de eigen site van de auteur: "I was the most unread writer in my country until 1984, after which I became the most widely read."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-11-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening