Papierman(d) - aflevering 104

Literair sprokkelhout & faits divers, met mierenijver voor u bijeengeraapt, in onze quasi-wekelijkse rubriek:

°°Zelf omschrijft Naima El Bezaz haar boek Vinexvrouwen als een mix tussen Flodder en Gooische vrouwen. Haar autobiografische roman over het wel en wee van haar gezin in deze typisch Nederlandse nieuwbouwwijk is na één week al toe aan een derde druk en oogstte heel wat media-aandacht. Querido meldt nu ook de verkoop van film- en televisierechten aan producent BosBros, maker van o.a. de tv-serie Annie M.G. Schmidt.

°°De Espresso Book Machine is vanaf deze week operationeel in het Amsterdamse American Book Center, zie Het Parool. De papieren man berichtte er al eerder uitgebreid over, zie hier.

°°De Franse schrijver François Bon in L'Express over de digitalisering en de gevolgen voor de literatuur: "Une navigateur est une interface de lecture aussi puissante que le livre."

°°Gie van den Berghe recenseert Vergeetboek van Douwe Draaisma op De Reactor: Hoe heet dat blauwe bloempje met die ontroerende naam ook alweer?. Draaisma is deze week te beluisteren in Brussel en Gent.

°°Lev Tolstoj verbannen naar vergetelheid: 100ste sterfdag van Russische schrijvers gaat in Rusland quasi-onopgemerkt voorbij, meldt NRC Boeken.

°°De Dutch Bloggies, de prestigieuze Nederlandse trofeeën voor beste literaire weblogs, stoppen er na tien jaar mee. De papieren man blijft daarmee zowaar de laatste winnaar in de categorie literatuur (editie 2009).

°°Tommy Wieringa op een onbewoond eiland in het Lauwersmeer voor het programma De Avonden, waar hij onder meer zijn laatste rustplaats creeërde.

°°Interview met Ronald Giphart in de Volkskrant over Ijsland: "Ik kreeg een hekel aan humor."

°°Vorige week kreeg Peter Terrin een van de 11 EU-literatuurprijzen op een evenement in Brussel, hier zijn de foto's te bekijken.

°°De aan Maarten 't Hart gewijde website is online, als onderdeel van het Nationaal Documentatiecentrum Maarten 't Hart in Maassluis.

°°De literaire eindejaarslijstjes zijn in aantocht: The New York Times is er razendsnel bij, nog voor de laatste maand is ingetreden: 100 notable books of 2010. En ook The Guardian ordent het leesvoer voor onder de kerstboom.

°°Tom Waits publiceert voor het eerst een dichtbundel, met als thema 'thuisloosheid', zie The Guardian.

°°Bookforum heeft een interview met de Britse schrijfster A.S. Byatt.

°°E-books in Japan, een langzame (r)evolutie: Authors slowly embrace e-books.

°°Zijn we de denkers van de Verlichting vergeten? Dat suggereert historicus en journalist Philipp Blom in 'Het verdorven genootschap', dat een groot publiek inwijdt in de goddeloze gedachtenwereld van Denis Diderot en Baron d'Holbach (1723-1789), aldus Trouw: 'Goddeloze levensgenieters'.

°°Kan literaire seks eigenlijk wel artistieke waarde hebben? Een typische vraag voor The Independent om uit te vogelen.

°°Aangetroffen: een zeldzaam interview met een lijzig pratende Truman Capote uit 1966 (met CBC) over de totstandkoming van In cold blood. (via Jacket Copy)

°°Vandale brengt woordenboek voor verdwenen woorden uit, zie De Morgen.

°°Britse bibliotheekbesparingen blijken nog ingrijpender dan gedacht, zie The Bookseller.

°°In het Brusselse Kaaitheater loopt nog tot 5/12 het Spoken Worldfestival, met kunstenaars en auteurs die zich in fictie en non-fictie ‘uitspreken' over de actuele staat van de wereld. Het thema van deze editie: mobiliteit en identiteit. Ook de laureaat van de Vlaamse Debuutprijs Joost Vandecasteele is van de partij.

°°Dennis Gaens is de nieuwe stadsdichter van Nijmegen.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening