Gent herdenkt Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck op grote schaal

De stad Gent gaat de enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur Maurice Maeterlinck in 2011 en 2012 eren met een op maat gesneden feestprogramma.

Op 9 november 2011 is het immers precies honderd jaar geleden dat  Maeterlinck (1862-1949) onderscheiden werd met de Nobelprijs voor Literatuur. En op 29 augustus 2012 wordt de 150ste geboortedag herdacht van de auteur, die in de Gentse Peperstraat het levenslicht zag.

Gent kondigt een Maeterlinckjaar aan dat "de onmiskenbare maar vaak genegeerde band met zijn geboortestad nadrukkelijk onder de internationale aandacht wil brengen", zoals het in de perstekst luidt. Voor het Maeterlinckjaar stemmen de Gentse cultuurhuizen hun programma's voor 2011 en 2012 af op het Maeterlinckthema, de hoogtepunten situeren zich van oktober 2011 tot april 2012. Alle activiteiten worden in één globaal programma gebundeld.

Het museale luik voorziet in een tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten over de samenwerking en wederzijdse invloed tussen Maeterlinck en George Minne en een expo rond L'Oiseau Bleu (De blauwe vogel), Maeterlincks wereldberoemde toneelstuk in Kunsthal Sint-Pietersabdij. Ook wordt het kabinet Maurice Maeterlinck in het Museum Arnold Vander Haeghen omgevormd tot een volwaardig literair museum.

Voor de Vlaamse Opera en de Vooruit zal componist Luc Brewaeys Maeterlincks toneelstuk L'Intruse op muziek zetten. Muziektheater Lod plant de opvoering van een opera, gebaseerd op Les Aveugles, gecomponeerd door Daan Janssens, in een regie van Patrick Corillon. En Het Spectra Ensemble vroeg twaalf componisten om elk één van Maeterlincks ‘Douze Chansons' muzikaal onder handen te nemen. Op literair gebied organiseert De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde een Maeterlinckcolloquium. De Stedelijke Culturele diensten voorzien in twee interessante publicaties: de integrale nederlandstalige vertaling van de poëzie en de vertaling van Bulles bleues. Souvenirs heureux waarin Maeterlinck in zijn laatste levenjaar te Nice terugdenkt aan zijn jeugdjaren te Gent. Verdere initiatieven worden ontwikkeld door de Stedelijke Openbare Biliotheek, de website Literair Gent (die nu al een Maurice Maeterlinckwandeling aanbiedt) en het cultuurcentrum Circa.

Maurice Maeterlinck groeide op in een Gentse, Franstalige bourgeoisfamilie en woonde in zijn jeugd in de Gentse binnenstad. Hij liep school bij de jezuïeten aan het Sint-Barbaracollege waar hij Grégoire le Roy en Charles van Lerberghe ontmoette. In 1885 behaalde hij aan de Gentse universiteit de titel van doctor in de rechten, zijn advocatencarrière werd al snel ingeruild voor een literaire loopbaan. Maeterlinck was goed bevriend met Cyriel Buysse, liet zijn eerste dichtbundel Serres chaudes illustreren door George Minne maar bleef voor zijn geboortestad een outsider, niettegenstaande zijn roem in de Franstalige wereld, vooral met zijn toneelwerk zoals Pelléas et Mélisande. Vanaf 1897 vestigde hij zich in Parijs, later woonde hij op het roemruchte kasteel Orlamonde te Nice.

In zijn memoires keek hij met ironie terug op zijn Gentse jeugd: de mooiste woorden had hij over voor het landhuis te Oostakker, aan de rand van de stad, waar hij de zomervakanties doorbracht. Dat uitgestrekte domein verzwolg in 1902 in één klap in het water voor de verbreding van het zeekanaal Gent-Terneuzen. 

Tags: Nobelprijs, Literaire evenementen, Klassiekers, Franse literatuur, Bibliotheken, Tentoonstellingen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 18-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening