Oorlogsbrieven van J.D. Salinger opgedoken

Er zijn nieuwe intieme brieven aan de oppervlakte gekomen van de Amerikaanse schrijver-kluizenaar J.D. Salinger (foto), die onlangs op 91-jarige leeftijd overleed. Het gaat om brieven die hij tijdens W.O. II schreef aan Werner Kleeman, met wie hij samen in het leger vocht. Kleeman is pas na de dood van Salinger op de proppen gekomen met de brieven. Ze maakten kennis met elkaar toen ze gestationeerd waren in maart 1944 in Devon, kort voor de landing in Normandië. De nu 91-jarige Kleeman zegt dat hij meteen zag dat Salinger "an eightball" was.?"Hij weigerde zijn helm vast te gespen. Hij deed gewoon telkens zijn zin." Kleeman voegt eraan toe dat hij Salinger tijdens die oorlogsperiode leerde kennen als geen ander. "We gingen samen door de hel. Dat schept een band." Salinger, die bekend stond als nors en afwerend voor wie zijn privacy schond, wordt door Kleeman "erg genereus, emotioneel en warm" genoemd. In de loop van de jaren ontstond een regelmatige correspondentie tussen de twee. Daarin herinnerde Salinger Kleeman onder andere aan hun ontmoeting met Ernest Hemingway, waarbij ze champagne dronken uit plastic kopjes terwijl ze naar zijn straffe oorlogsverhalen luisterden. Kleeman bezocht de schrijver ook tweemaal bij hem thuis, in zijn woning in New Hampshire waar hij zich sinds 1965 had teruggetrokken. Hij vertelt dat hij ook de kamer mocht betreden waar Salinger zijn manuscripten bewaarde. Er is steeds vermoed dat zich daar nog vijftien ongepubliceerde romans bevonden. Volgens het Morgan and Library Museum in New York zouden de brieven liefst 60.000 dollar waard zijn. Zie The Guardian.

Tags: Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-03-2010 om 20:37
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening