Papierman(d) - aflevering 87

Vergaarbakrubriek met achterstallige nieuwsbrokken en literaire links:

°°Bakken lof voor de onlangs verschenen Franse vertaling van De engelenmaker van Stefan Brijs in Le Figaro: 'Une histoire glaçante et brillante, où science et religion s'assemblent dans un cocktail détonant.'

°°Het archief van de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace wordt beschikbaar gemaakt voor onderzoekers en fragmenten zullen worden tentoongesteld. Het is verworven door het Harry Ransom Center in Texas, zie The Guardian.
°°De Nederlandse schrijver Hans Maarten van den Brink in de Neue Zürcher Zeitung over de opmars van Wilders en het Nederlandse politieke model onder druk: 'Das Konsensmodell ist in Gefahr.'
°°Succesfenomeen Heleen Van Royen brengt haar nieuwste werkstuk 'Vulpen' ook voor de Iphone op de markt. Het feuilleton met als cruciale vraag: 'Wie is toch die bekende Nederlandse schrijver die wil betalen voor seks met Heleen van Royen?' kan via de Apple store worden gedownload voor 79 eurocent. De Nederlandse Iphoneclub rekent op een uurtje leesplezier, uitgeverij FMB hoopt op 5 tot 10.000 downloads. Wie het liever bij papier houdt, moet 2 euro 50 ophoesten voor precies 48 pagina's. En ook Joost Zwagerman heeft een, zij het tijdelijke, Iphone-applicatie. Tijdens de Nederlandse Boekenweek kun je een gratis app bestellen met Zwagermans agenda, elke dag een gedicht voorgelezen door Hans Teeuwen en info over de auteur en zijn romans.
°°Intussen stijgt de iPad-koorts. Uitgeverij Penguin toonde onlangs enkele demo's; CEO John Makinson sprak prompt over het herdefiniëren van het begrip boek: "De Ipad kan video, audio, stream en live-chat aan en streeft dus ook het huidig e-book model voorbij". Al kun je nauwelijks voorspellen hoeveel de consument over zou hebben voor een Ipad versie van Pride and Prejudice opgeluisterd met fraaie beelden uit de film met Colin Firth en Keira Knightley, zo gaf hij toe. Wie meer wil zien over e-books op de iPad, kan terecht bij Tim Boezeman, die verzamelde enkele video's op zijn blog.
°°De vorig jaar door DPM aangekondigde toneelversie van Arnon Grunbergs Tirza door Het Nationale Toneel is klaar en trekt op tournee door Nederland.
°°In het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel komt Marianne Faithfull (foto: in jonger tijden) sonnetten voorlezen van William Shakespeare (1564-1616) op 9 juni 2006.
°°De nieuwe roman Meer dan een minnaar van Oscar van den Boogaard niet al te gunstig besproken in de Volkskrant: 'Een beetje meer intellectuele ambitie had in deze roman niet misstaan.'
°°Wat leest Job Cohen, de kandidaat-partijleider van de PvdA en dus ook ex-burgemeester van Amsterdam? Zie Trouw: 'Leve het luisterboek.'
°°Boekenparlement opent Vlaamse Jeugdboekenweek, zie dit verslag.
°°'Radicaal intiem', het ellenlange gedicht waarmee Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr menige bezoeker van het Boekenbal deed schuifelen op de zetel.
°°De Amerikaanse National Book Critics Circle heeft de laureaten van zijn awards bekendgemaakt. Onder meer Diana Athill, Richard Holmes en Hilary Mantel zijn aan het feest.
°°De nominaties voor de Guido Gezelleprijs. De laureaten worden op 27 maart onthuld tijdens de Nacht van de Poëzie, '...Tot diep in het donker'.
°°De longlist van de Independent Foreign Fiction Prize.
°°De Best Translated Book Awards zijn ook bekend, zie Three Percent.
°°De medereizigers van Ian McEwan op de Arctische reis die hem inspiratie bood voor zijn nieuwe roman Solar, zijn niet zo te spreken over de Britse schrijver, zie The Times. The Guardian recenseert Solar, "Ian McEwan approaches the climate crisis in comic mode.'
°°Jeanette Winterson blikt in The Times terug op haar debuut Oranges Are Not The Only Fruit, 25 jaar na verschijning.
°°George Steiner werd na 33 jaar van trouwe dienst in 45 seconden aan de deur gezet bij The New Yorker, zie La République des Livres van Pierre Assouline. Nu zijn zijn essays uit The New Yorker gebundeld.
°°Een campagne om de archieven en manuscripten van Thomas Hardy van de ondergang te redden, zie BBC.
°°Schrijvers en hun verknochtheid aan de tabak, zie Le Figaro.
°°Recensie van het geruchtmakende HHhH van Laurent Binet in Le Monde, boek over Gestapo-baas Reinhard Heydrich, dat onlangs bekroond werd met de Prix Goncourt du Premier roman.
°°Het boek over het Stasi-dossier van Günter Grass is nu ook daadwerkelijk verschenen, zie NRC.
°°Interview met Jenny Erpenbeck in NRC Handelsblad over haar boek ‘Huishouden', over het begrip Heimat en over haar schrijversfamilie.
°°De digitale boekenverkoop in Turkije floreert, zie Zaman.
°°Overlijden van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactiviste en schrijfster Fatima Meer op 81-jarige leeftijd, zie Yahoo News.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening