Huis Conan Doyle door projectontwikkelaar verbouwd en opgesplitst

Het voormalige landhuis van Sir Arthur Conan Doyle, de schepper van speurneus Sherlock Holmes, zal worden opgedeeld in verschillende woningen, zo meldt de BBC. De controversiële plannen van een projectontwikkelaar zijn vorige week door de Britse autoriteiten goedgekeurd. Op het terrein van Undershaw, zoals het huis in Hindhead te Surrey is genoemd, zullen ook nieuwe woningen worden opgetrokken. Het woonhuis zelf wordt opgesplitst in drie verschillende woningen.

Tot in 2004 was in het statige huis, dat in 1897 door Conan Doyle werd gebouwd, een hotel gevestigd, sindsdien stond het leeg. Tegen de verbouwingsplannen was felle tegenstand gerezen. Onder meer de actiegroep Save Undershaw wilde dat het huis een museum rond de schrijver van The Hound of the Baskervilles zou worden. Ook de Victorian Society had een petitie ingediend. De projectontwikkelaar heeft als tegemoetkoming wel aangekondigd een 'paviljoen' te zullen bouwen met informatie over de auteur. Ook zouden de 'historische elementen' en de glas-in-loodramen in zijn oorspronkelijke staat worden gerestaureerd.

Conan Doyle ontving in zijn Edwardiaanse huis andere literaire grootheden als Bram Stoker, J.M. Barrie en de jonge Virginia Woolf. De schrijver ontwierp het huis op zo'n manier zodat zijn aan tbc lijdende vrouw ten volle van het landschap eromheen zou kunnen genieten. Ze stierf uiteindelijk al vrij snel, in 1908. Conan Doyle verkocht het huis in 1921 en drie jaar later al werd het een hotel.

 

 

Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-06-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening