Brieven met "oneerbare voorstellen" van Oscar Wilde gaan ter veiling

In Groot-Brittannië gaan op 24 september bij Bamfords Auction House vijf brieven onder de hamer van de negentiende-eeuwse Britse schrijver Oscar Wilde, zo meldt BBC News. De brieven zijn gericht aan hoofdredacteur Alsager Vian van de Court & Society Review. De homoseksuele auteur zou er "oneerbare voorstellen" in doen, op een moment dat homoseksualiteit nog als illegaal werd beschouwd.

Volgens Alan Judd van het veilinghuis Bamfords zijn de brieven belangrijk, omdat zij "stukjes vullen in Oscars Wildes onstuimige legpuzzel". De brieven, die door de nakomelingen van Vian zijn vrijgegeven, zouden 10.000 pond kunnen opbrengen. Vian huwde in 1891 en heeft in Groot-Brittannië enige naam als auteur van diverse lemma's in de Dictionary of National Biography.

Wilde (1854-1900) is vooral bekend door boeken als The Picture of Dorian Gray en het toneelstuk The Importance of Being Earnest. Hij zat twee jaar vanwege  zijn homoseksualiteit gevangen en stierf in ballingschap en armoede aan een hersenvliesontsteking in Parijs. Een lange brief die hij in de cel aan zijn minnaar, Lord Alfred Douglas, schreef, verscheen na zijn dood onder de titel De Profundis.

Wildes train de vie en artistieke erfenis vormen een onderdeel van een nieuwe tentoonstelling in het Victoria And Albert Museum in London, The Cult Of Beauty: The Aesthetic Movement 1860-1900 met uiteraard ook aandacht voor William Morris and Dante Gabriel Rossetti. De expo start op 2 april 2011 en loopt tot 17 juli 2012.

Tags: Britse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-09-2010
Verwante berichten
Reacties

Valt dat even tegen. De meest intieme zin is: 'Come and dine at Pagani's in Portland Street on Friday - 7.30. No dress - just ourselves and a flask of Italian wine - afterwards we will smoke cigarettes and Talk over the Journalistic article - could we go to your rooms, I am so far off, and clubs are difficult to Talk in.' Dus Wilde nodigt zichzelf uit om een borrel te drinken bij de redacteur van het tijdschrift. De brieven worden apart geveild; de schattingen lopen uiteen van 2000-10.000 pond per stuk. Dat soort bedragen is niet te hoog voor een Wilde-brief.

geplaatst door Paul Snijders op vrijdag 17 september 2010 om 13u07
Geef uw mening