Bookmakers tippen Tomas Tranströmer als Nobelprijswinnaar

De Zweedse dichter Tomas Tranströmer (foto) is volgens de bookmakers de grootste kanshebber om dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur te winnen, aldus Reuters. Het Britse gokkantoor Ladbrokes lanceert elk jaar een weddenschap rond wie 's werelds belangrijkste literaire prijs zou kunnen winnen. De 79-jarige Tranströmer wordt momenteel 5/1 genoteerd, één kans op zes dat hij dus wint. Hij ligt daarmee voor op de Poolse dichter Adam Zagajewski, de Zuid-Koreaan Ko Un en - al lang genoemd - de Syriër Adonis. Deze drie dichters staan 8/1 genoteerd en worden gevolgd door wat bekendere namen: eerste Antonio Tabucchi en daarna de literaire komeet Haruki Murakami. Dan komen Les Murray, Yves Bonnefoy, Assia Djebar (de eerste vrouw) en, om de top tien te vervolledigen, Thomas Pynchon (de eerste Amerikaan).

Andere notabelen op de lijst zijn onder meer Philip Roth, Margaret Atwood, Claudio Magris, Milan Kundera, Amos Oz, Peter Handke en al wie verder internationaal ronkt en pronkt. Traditioneel wordt ook Cees Nooteboom genoemd, hij staat op de 25ste plaats. Wie 1 euro op hem inzet, kan 31 euro winnen. Als enige andere Nederlandstalige auteur wordt ook Harry Mulisch nog opgenomen bij de kanshebbers, zij het heel wat lager op de ranking, die wordt afgesloten met... Bob Dylan. 

Vorig jaar stond de Israëlische romancier Amos Oz het hoogst op de lijst. Toen won de Roemeens-Duitse schrijfster Herta Müller, totaal onverwacht en uiteraard onvoorzien door Ladbrokes. In 2008 werd Claudio Magris de grote kanshebber genoemd, toen won J.M.G. Le Clézio. De Zweedse Academie laat als vanouds helemaal niet in de kaarten kijken. Tot nu is zelfs ook niet geweten op welk donderdag de Nobelprijs wordt bekendgemaakt. Sinds de uitval over de "eenzelvige" Amerikaanse literatuur van toenmalige secretaris Horace Engdahl in 2008, kunnen we verwachten dat ook nu allicht geen Amerikaan zal winnen - al moet je dus met zulke voorspellingen voorzichtig zijn. Engdahl is ondertussen opgevolgd door Peter Englund. Over de datum van uitreiking wordt nog gespeculeerd, ofwel 7 ofwel 14 oktober.

Tags: Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-09-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening