Omstreden vervolg op 'The Catcher in the Rye' mag toch verschijnen (maar niet in VS)

Een omstreden vervolg op J.D. Salingers klassieker The Catcher in the Rye mag dan toch onder bepaalde voorwaarden en in de meeste landen gepubliceerd worden, zij het niet in de Verenigde Staten. Dat zijn de erven-Salinger en de Zweedse auteur en uitgever Frederick Colting overeengekomen, die het boek schreef onder het pseudoniem John David California, zo berichten onder meer BBC News en The Guardian.

De verschijning van 60 Years Later: Coming Through the Rye was in 2009 de inzet van een hevig juridisch dispuut tussen J.D. Salinger, zijn advocaten en Colting. Salinger, die in januari op 91-jarige leeftijd overleed, liet Colting toen aanklagen en kon midden 2009 nog een verbod op de publicatie van het boek afdwingen. Het hoofdpersonage Holden Caulfield uit The Catcher in the Rye (1951) wordt in het vervolgroman opgevoerd als een 76-jarige Mister C., die ontsnapt uit een bejaardenhome en vervolgens door New York en zijn verleden dwaalt. Het boek eindigt wanneer Mr C naast een carrousel staat in Central Park.

Salinger beschouwde de vervolgroman als "puur en simpel plagiaat." Maar auteur Colting/California zag het boek als een "literair commentaar" en "een parodie", niet als een sequel. Het was bedoeld als "een kritische exploratie van de relatie tussen de schrijver Salinger en zijn personage." Colting ging in beroep, onder meer omdat de in Amerika zo gekoesterde 'freedom of speech' met het verbod zou zijn verbroken. Het boek was even in roulatie in Groot-Brittannië en Zweden, maar de critici liepen er niet bepaald warm voor.

Na de dood van kluizenaar Salinger in januari 2010 op 91-jarige leeftijd, raakte de zaak toch gedeblokkeerd en kwam er overleg met de erven-Salinger. In een overeenkomst is bepaald dat 60 Years Later: Coming Through The Rye weliswaar niet mag verschijnen in de VS of Canada tot het copyright van het origineel The Catcher in the Rye is verlopen, maar dat het wel in de rest van de wereld het licht mag zien. Uitgevers in zes landen vertoonden al interesse. Colting mag het boek evenmin opdragen aan Salinger en The Catcher in the Rye zelfs niet eens noemen. Wellicht moet hij dus op zoek naar een nieuwe titel.

Tags: Polemiek, Amerikaanse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-01-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening