Tatiana de Rosnay voert Nederlandse Top Honderd aan

De Stichting Collectieve Propaganda van Het Nederlandse Boek heeft de verkoopcijfers van het algemene Nederlandse boek in 2010 bekendgemaakt.  Algemeen daalt de omzet met 4,7 procent in Nederland.

Op één van de CPNB Top 100 prijkt Haar naam was Sarah van de Brits-Franse Tatiana de Rosnay (foto). Die bestseller ging in Nederland in 2010 welgeteld 496.287 maal over de toonbank. Het holocaustdrama, in het najaar ook extra gegangmaakt door de film van Gilles Paquet-Brenner met Kristin Scott Thomas in de hoofdrol, klokte in 2009 al af op de tweede plaats en lokt op twee jaar haast 1 miljoen kopers. Stieg Larsson's Milleniumreeks bezet in 2010 de volgende drie plaatsen, met verkoopcijfers van meer dan 280.000 exemplaren voor deel één tot meer dan 220.000 voor deel drie. De top vijf wordt volgemaakt door Gezond slank met Dr. Frank van Frank van Berkum, net daarna komt Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse. 53 boeken uit de top 100 verschenen in 2010, wat maakt dat het aantal nieuwe boeken in de hitlijst met 20 procent steeg in vergelijking met 2009. CPNB becijferde verder een verkoop van 45 miljoen exemplaren die alles samen een omzet van 563 miljoen euro genereerden of een daling qua afzet met 1,9 en qua omzet met 4,7 procent.

Opgesplitst naar enkele genres bezetten De gelukkige huisvrouw van Heleen van Royen, Het diner van Herman Koch en debutante Franca Treur met Dorsvloer vol confetti de eerste drie plaatsen bij de Nederlandse romans, de vertaalde literatuur wordt uiteraard aangevoerd door Tatiana de Rosnay die naast haar absolute bestseller ook de tweede plaats claimt met De laatste zomer voor Eten, drinken en beminnen van Elizabeth Gilbert. Langverkopende titels zijn De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun die  beiden sinds 2004 onafgebroken in de top 100 prijken.

Met een verkoop van meer dan 60.00 exemplaren haalt Congo van David Van Reybrouck in 2010 de 33ste plaats. Van de andere Vlaamse sterkhouders als Tom Lanoye, Pieter Aspe en Luc Deflo geen spoor in de Nederlandse top honderd. Over de Vlaamse boekenmarkt in 2010 berichtten we eerder. Het onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Benelux B.V verzamelde de cijfers, zowel voor de Vlaamse als voor de Nederlandse markt.

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 02-02-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening