Nieuw ontdekte liefdesbrieven van 'Bosie', minnaar van Oscar Wilde

Lord Alfred Douglas, beter bekend als "Bosie", hield er naast schrijver Oscar Wilde nog een andere minnaar op na. Ze getuigen van een cover-up in het Britse establishment van toen, waar homoseksualiteit een groot taboe was, meldt The Independent, maar toch  een druk circuit van bordelen en schandknaapjes bestond.

Er zijn brieven ontdekt die Bosie schreef aan Maurice Schwabe, die tot de kennissenkring van Wilde behoorde. Ze bleken te liggen in de State Library of New South Wales in Sydney. Ze liegen er niet om. "Ik stuur je al mijn liefde en miljoenen kussen over heel je prachtige lichaam", schrijft Bosie onder meer aan Schwabe. Vreemd, want op het proces tegen Oscar Wilde in 1895 wegens "onwelvoeglijkheid" werd Schwabes naam nooit genoemd. Nochtans zou de rechter er wel weet van gehad hebben. Noch Bosie noch Schwabe zijn veroordeeld, hoewel een getuige Schwabe en Wilde in bed zou hebben aangetroffen. Hij blijkt nu in Australië te hebben verbleven op dat moment. Het wegsturen van hun homoseksuele zonen was wel vaker de strategie van rijke vaders om hun nageslacht uit de gevangenis te houden. Zo werd Bosie naar Egypte gestuurd en Robbie Ross, nog een "intieme vriend", naar Zwitserland. De briefwisseling tussen Bosie en Schwabe wordt geëxposeerd in de staatsbibliotheek in Sydney.

De gevoelens van Wilde voor Bosie kwamen hem zoals bekend duur te staan: hij kreeg later twee jaar celstraf voor zijn relatie met Douglas. In 1895 beschuldigde de vader van Douglas, de negende Markies van Queensberry, Wilde van "sodomie", waarop (de gehuwde) Wilde in de tegenaanval ging en een proces wegens smaad startte tegen de markies. De rechtbank stelde Queensberry evenwel in het gelijk.

Tags: Britse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening