Argentijnse schrijver Ernesto Sábato (99) overleden

In zijn woning in Santos Lugares in de provincie Buenos Aires is de Argentijnse schrijver en wetenschapper Ernesto Sábato op 99-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn echtgenote zaterdag. De gelauwerde auteur stierf aan de gevolgen van bronchitis.

Sábato, die Italiaanse en Albanese roots had, werd op 24 juni 1911 geboren in Rojas. Hij studeerde natuurkunde en publiceerde voor de tweede wereldoorlog voornamelijk over theoretische kwesties. Toch gaf hij de academische carrière op (onder meer omdat hij een professoraat misliep nadat hij kritiek had geuit op het politieke regime) om schrijver te worden. Sábato groeide uit tot een van de belangrijkste twintigste-eeuwse Argentijnse schrijvers. Tot zijn voornaamste werk behoren de romans El tunél (De tunnel, 1948) en Sobre héroes y tumbas (Over helden en graven, 1961). Hij publiceerde daarnaast verschillende essaybundels en gesprekken, onder meer met Jorge Luis Borges.

De uiterste zelfkritische Sábato had de neiging om zijn al dan niet afgewerkte manuscripten te verbranden - reden waarom er slechts drie romans zijn gepubliceerd. Ook Sobre héroes y tumbas ontsnapte maar ternauwernood aan het vuur. Ondanks zijn beperkte romanoeuvre gold hij als zeer invloedrijk. In 1984 ontving Sábato de Premio Cervantes, de belangrijkste literaire onderscheiding in de Spaanstalige wereld.

Ook politiek speelde Sábato een toonaangevende rol. Op vraag van de eerste president na de militaire dictatuur, Raúl Alfonsin, nam de schrijver de leiding van de Conadep-commissie, over de verdwenen slachtoffers van de dictatuur (1976-1983). Het verslag van die commissie geldt als een essentieel document over de schendingen van de mensenrechten tijdens de junta. Zie het overzicht met links naar verschillende obits bij de BBC.

Tags: Obituaries, Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening