V.S. Naipaul en Paul Theroux leggen jarenlange ruzie bij

Een van de bekendste en breedst uitgesmeerde literaire vetes, die tussen V.S. Naipaul en Paul Theroux, lijkt met een eenvoudige handdruk toch goed te zijn afgelopen. De twee voormalige kemphanen, ooit de beste vrienden, zagen elkaar na een openbaar uitgevochten dispuut in de marge van het Hay Festival in het boekenstadje Hay-on-Wye in Wales. Backstage stapte Theroux op Nobelprijswinnaar Naipaul af om hem de hand te schudden, zo meldt The Independent.

Theroux werd voor zijn vredesinitiatief geruggensteund door Ian McEwan, die bij de verbroedering aanwezig was. Volgens Lady Naipaul zou Theroux aan Sir Vidia gezegd hebben dat hij "hem had gemist". Ze vond het gebaar van Theroux "zeer gracieus en wonderlijk van hem".

De nauwe band tussen beide schrijvers ontstond in 1961 in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Theroux trok lange jaren op in de schaduw van Naipaul, waarna de vriendschap in 1996 een flinke deuk kreeg. Theroux had ontdekt dat Naipaul aan hem opgedragen boeken had verkocht. Toen Theroux in 1998 zijn boek Sir Vidia's Shadow publiceerde, kwam de ruzie tot een hoogtepunt.

In 2008 vroegen Naipaul (76) en zijn vrouw nog aan een Afrikaanse sjamaan raad om van de lastige biografen af te geraken. Een kwakzalver bood aan om een vloek uit te spreken over Paul Theroux en Patrick French, de officiële biograaf van de schrijver van A House for mr Biswas.

Tags: Engelse literatuur, Polemiek, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 30-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening