Pjeroo Roobjee speelt hoofdrol in verfilmd Antwerps stadsgedicht

Het nieuwe stadsgedicht van de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen verschijnt binnenkort in een heel aparte vorm. Brief aan Jérôme krijgt een filmisch tintje en is speciaal geconcipieerd voor de kortfilm De Veer van César van Minske van Wijk en Oscar Spierenburg (Picoux Productions). Het gedicht is geïnspireerd door het taaluniversum van Pjeroo Roobjee. Het project is een versmelting van animatie, literatuur en film.

Roobjee speelt de hoofdrol in De Veer van César (zie hier de trailer, via 'exploreer') en is er de eigenaar van een speelgoedwinkel, die zo vergroeid is met zijn werk dat hij de greep op de realiteit verliest. Hij dwaalt door de stad en ziet zijn speelgoed tot leven komen. In de loop van de kortfilm verergert zijn toestand dramatisch tot hij als een afgedraaid opwindspeelgoedje steeds langzamer beweegt, stokt en eindelijk tot stilstand komt.

De Veer van César wordt aangekondigd als "een poëtische film over verlies van en gevecht voor authenticiteit." Antwerpen vormt het decor (met onder meer het Conscienceplein) en in de film duiken o.a. Jan Decleir, Robbe De Hert en Adriaan Raemdonck in een bijzondere bijrol op. Ook Peter Holvoet-Hanssen zelf komt in een kleine rol terug in de film.

Peter Holvoet-Hanssen werkte voor dit filmgedicht nauw samen met animator-producent Minske van Wijk en cineast-kunstschilder Oscar Spierenburg. Dit is de tweede samenwerking voor Peter Holvoet-Hanssen met Minske van Wijk. Eerder maakte zij de kortfilm 'Bij een gekreukte Das', een DichtVorm-project. 

Op maandag 30 mei 2011 gaat de film in première in de Roma te Antwerpen (met aansluitend optreden van The Luna's) en op maandag 6 juni 2011 in Kinepolis te Gent, met nabespreking in het cultuurcentrum de Zebrastraat te Gent, met onder andere Pjeroo Roobjee, Jan Decleir, Robbe De Hert en Peter Holvoet-Hanssen. (zie ook op www.zebrastraat.be en www.filmfestival.be

Tags: Boek en film, Poëzie, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening