Papierman(d) - aflevering 129

Zomersnippers van het wereldwijde web, bijeengesprokkeld voor leesvertier in zwoele dagen, met een inhaalbeweging.

°°Debutante Tanja Soli wint de oudste Britse literaire prijs, de James Tait Black Memorial Prize, zie BBC.

°°Na Alain de Botton (in 2009) is nu Tony Parsons "airport writer-in-residence" te Heathrow, meldt The Independent.

°°Dit najaar start uitgeverij Podium met een poëzieclub. Lid worden kost 25 euro en heeft recht op jaarlijks twee bundels, een gesigneerde en genummerde uitgave met enkele nieuwe gedichten van Tjitske Jansen als welkomstgeschenk en gratis toegang op de lanceringsavond.

°°Het Jan Cremermuseum is volop in aanbouw, zie Boekendingen.

°°President Obama's jaarlijkse boekhandelbezoek tijdens zijn vakantie, zie de Los Angeles Times.

°°Saboteerde de KGB de auto van Albert Camus (foto) waardoor hij dodelijk verongelukte?  Een theorie van de Italiaanse Oost-Eurapakenner Giovanni Catelli, uiteengezet in Il Corriere della Sera en opgepikt door L'Express.

°°Het  bescheiden museum gevestigd in het Edgar Allen  Poe House te Baltimore wordt met sluiting bedreigd, meer bij de Spanningsblog en The New York Times.

°°James Patterson is opnieuw de best betaalde auteur, zo blijkt uit de ranking van Forbes. Daniel Steel en Stephen King komen op plaats twee en drie.

°°Een boekhandel in Minneapolis levert boekenbonnen aan wie regelmatig de literaire evenementen bijwoont, aldus Star Tribune.

°°The Daily Telegraph bracht twee nichten en een neef van Eric Blair aka George Orwell samen voor een portret.

°°Profiel van Patrick Modiano in het magazine Forward.

°°De Kurt Vonnegut Library stuurt leerlingen uit Missouri op hun eenvoudig verzoek een exemplaar van Slaughterhouse Five als reactie op het verwijderen van de titel uit de schoolbiliotheken. Zie The Guardian en ons vorig bericht.

°°Drie literaire uitgevers: Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos), Sander Knol (Meulenhoff Boekerij) en Erna Staal (Atlas) reflecteren over de crisis en de uitdagingen van het boekenvak in Vrij Nederland.

°°Philip Levine (1928) is door The Library of Congress aangesteld als "Library's 18th Poet Laureate Consultant in Poetry "2011-2012". Interview met de nieuwe Poet Laureate in The New York Times.

°°De verkoop van dichtbundels is in Vlaanderen in vier jaar tijd met een kwart gedaald. Meer hierover in De Standaard.

°°Op het middenperron van het station in Haarlem is sinds 8 augustus de eerste Nederlandse bibliotheek op het station gevestigd.

°°Ook het Goethe-Instituut start met een leesclub. Willem van Zadelhoff begeleidt vanaf september de Nederlandstalige leesclub in Antwerpen, Caroline Lamarche superviseert de Franstalige Goethe-leesclub in Brussel. Op de leeslijst werk van o.a. Hans Fallada, Eva Menasse en Judith Hermann.

°° Een Amerikaan in New York verkoopt al 11 jaar boeken vanuit zijn auto. De Honda Civic is al die tijd geparkeerd op dezelfde plaats in upper New York. (The New York Post)

°°James Patterson is de best betaalde schrijver ter wereld, zie The Telegraph.

°°Op 4 september start op Eén de tiendelige televisieserie Het Goddelijke Monster naar de Monstertrilogie van Tom Lanoye. Meer in De Morgen en in ons vorige bericht.

Tags: papierman(d)
Geplaatst door Johan Eeckhout/Hans Cottyn op 22-08-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening