Rapper 50 Cent moet inbinden tegen Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe

De Amerikaanse rapper 50 Cent heeft onder druk van de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe de titel van zijn nieuwste film moeten herzien, zo meldt The Guardian.
Achebe pikte het niet dat 50 Cent zijn film Things Fall Apart blijft noemen, net zoals zijn beroemde roman uit 1958, die tot de meest gelezen Engelstalige romans in Nigeria behoort. Wereldwijd gingen er acht miljoen exemplaren van over de toonbank.
50 Cent leek volstrekt niet op de hoogte te zijn van deze titel. Hij werkte vooral vorig jaar langdurig aan zijn film, waarin een American football-speler te horen krijgt dat hij kanker heeft. "Het is een project dat ik zelf schreef, produceerde en financierde", aldus 50 Cent. De film gaat binnenkort in release.

De advocaten van Achebe contacteerden 50 Cent over het gebruik van de titel, waarop de rapper hen 1 miljoen dollar aanbod om de titel te kunnen behouden. De 80-jarige Achebe werd woedend en beschouwde het bod als "een belediging": "Mijn roman is geschreven in 1958, dat is 17 jaar voor 50 Cents geboorte. Het geldt als het meest gelezen boek in de Afrikaanse literatuur. Zelfs voor een biljoen dollar verkoop ik het niet." 50 Cent gaat zijn film nu noodgedwongen All Things Fall Apart noemen. Nochtans is ‘all things fall apart' ook een zinsnede uit een gedicht van W.B. Yeats.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-09-2011
Verwante berichten
Reacties

Het is juist 'Things fall apart' dat een citaat is uit 'The Second Coming' van Yeats, niet 'all things fall apart'.

geplaatst door Willem Bongers op donderdag 15 september 2011 om 15u14
Geef uw mening