Vijfentwintigste sterfjaar van Jorge Luis Borges uitgebreid herdacht

Vijfentwintig jaar na het overlijden van de Argentijnse schrijver en dichter Jorge Luis Borges (1899-1986) zal voor het eerst zijn volledige poëzie in Nederlandse vertaling verschijnen. Uitgeverij de Bezige Bij spreekt zelfs van 'dé literatuurgebeurtenis van de zomer van 2011'. De eveneens in Buenos Aires geboren Prinses Máxima heeft inmiddels het eerste exemplaar, een gebonden editie met maar liefst 1152 pagina's, in ontvangst genomen.
Het vertaling van Borges' volledige dichterlijke oeuvre is nu bezorgd door Barber van de Pol, vertaalster en recensente voor onder meer De Groene Amsterdammer, en door Maarten Steenmeijer, o.a. recensent voor de Volkskrant en hoogleraar Spaans-Amerikaanse letterkunde aan de Radboud Universiteit.
Van de Pol schreef al eerder Borges-vertalingen op haar naam, onder meer van El Aleph in 1998. Steenmeijer publiceerde in 2003 de bundel Ontmoetingen met Borges met daarin een overzicht van Borges-besprekingen en -artikelen van Nederlandse bodem. Het duo vertaalde eerder onder meer de negentiende eeuwse klassieker La Regenta (Clarín) en de bloemlezing Spaanse poëzie De dichter is een kleine God (2010).
De vertalers zullen ook te gast zijn op een avond van de SLAA die aan de nieuwe Borges-editie gewijd is en op 26 september plaatsvindt. Medio oktober zal aan de Radboud Universiteit te Nijmegen een internationaal symposium aan het werk van Borges worden gewijd, mede in het kader van het omvangrijke onderzoek dat onder leiding van Steenmeijer de internationale Borges-receptie in kaart brengt.

Tags: Poëzie, Klassiekers, Latijns-Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 15-09-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening